Auto kozmetika

Auto kozmetiku čini skupina raznih kemijskih sredstava koja se koriste za održavanje automobila. Pod time se misli na sredstva za vanjsko održavanje, unutarnje održavanje i održavanje guma i naplataka.Auto-kozmetika

Sredstva za vanjsko održavanje

Najveći izbor i najpopularnija sredstva su svakako ona za vanjsko održavanje automobila.
Većina sredstava za vanjsko održavanje koristi se u kombinaciji s vodom. Od tih sredstava najčešći je šampon. On se zajedno s vodom nanosi na automobil i pomaže u skidanju tvrdokorne prljavštine s lima. Neki šamponi u sebi sadrže i posebne kemikalije koje uz samo skidanje prljavštine služe i da automobilu pruže dodatni sjaj.
Osim šampona, vrlo često se koriste paste za poliranje. One dolaze u raznim oblicima i pomažu prikriti oštećenja na limu nastala od nekog vanjskog utjecaja, poput kamenćića, tuče i dr. Ukoliko oštećenja nisu velika, pasta za poliranje bi to trebala uspješno riješiti.
Tekućina za stakla također spada u sredstva za vanjsko održavanje i gotovo je neizostavan dio svakog automobila. Ulijeva se u posebni spremnik u automobilu i omogućava čišćenje vjetrobranskog i stražnjeg stakla. U većinu tih tekućina ubačen je i neki miris, a tekućina za stakla koja se koristi zimi ima u sebi i aditive koje joj onemogućavaju smrzavanje pri niskim temperaturama.

Sredstva za unutarnje održavanje

Postoji mnoštvo sredstava za unutarnje održavanje. Od raznih sprejeva koji se raspršuju po interijeru automobila i osiguravaju čistoću i dugotrajni sjaj svih elemenata do neizostavnih mirisa. Ti mirisi dolaze u raznim oblicima, od onih koji se vješaju na retrovizor, mirisnih sprejeva pa sve do onih koji se postavljaju na ventilacijske otvore i na taj način pomalo raspršuju miris po unutrašnjosti automobila.

Sredstva za održavanje guma i naplataka

U sredstva kojima se tretiraju gume i naplatci spadaju razni sprejevi, kreme, pjene i ostalo. Oni osim same čistoće osiguravaju i dugotrajni sjaj gumama i naplatcima.

Tržište

Prijašnjih godina auto kozmetika nije bila posebno popularna kod nas pa se uglavnom prodavala samo u specijaliziranim trgovinama. Rastom popularnosti i proširenjem ponude se povećala i dostupnost. Tako danas proizvode za auto kozmetiku možemo pronaći na gotovo svakoj benzinskoj postaji pa čak i u trgovinama široke potrošnje i kioscima. Zbog toga mnogo ljudi usput kupi i neko takvo sredstvo kako bi svom automobili podarili dodatni sjaj.

Auto kozmetika