Lanci za snijeg

Lanci za snijeg izumljeni su 1904.g. u New Yorku. Otada do danas proizvode su u više različitih oblika, ali namjena im je ostala ista. Montiraju se na kotače automobila kako prilikom vožnje po cesti prekrivenoj snijegom i ledom ne bi proklizavali.

U nekim zemljama nisu obavezni, a u nekima su obavezni samo u određenom periodu. U Hrvatskoj od 15. studenog do 15. travnja vladaju zimski uvjeti na cesti. Tijekom tog perioda obavezno je imati zimske gume ili lance za snijeg u prtljažniku spremne za postavljanje ukoliko je potrebno.

Veličine lanaca za snijeg

lanci-za-snijeg-gore

Lanci za snijeg kupuju se po veličini guma na automobilu. Stoga moramo dobro pripaziti prilikom kupnje lanaca jer ukoliko kupimo premalu dimenziju, nećemo ih moći postaviti. Tri podatka su nam zato bitna: širina gume u milimetrima, postotak visine naspram širine i promjer naplatka u inčima. Te podatke možemo pronaći na samim gumama sa vanjske strane i onda tražimo lance koji odgovaraju tim mjerama.

Greške prilikom postavljanja i vožnje

Mnogi postavljaju lance samo na pogonske kotače kako bi bili što prije gotovi sa postavljanjem. No, ukoliko na cesti ima mnogo snijega, preporuka je postaviti lance na sve kotače kako bi bili što sigurniji da nam automobil neće proklizavati.

lanci-za-snijeg-2

Osim toga, česta greška vozača je nastavak vožnje s lancima čak i nakon što prođu dionicu ceste koja je bila prekrivena snijegom. Na taj način može doći do napuknuća lanaca, ali i asfalt na cesti se također uništava. Druga, puno opasnija greška, je u tome što vozači često nakon postavljanja lanaca ne prilagođavaju vožnju uvjetima na cesti jer misle da su sigurni. No, čak i sa lancima, automobil se može zanijeti i izletjeti s ceste ili udariti u drugi automobil stoga bez obzira na lance preporuča se smanjiti brzinu u takvim uvjetima.

Način postavljanja i tržište

lanci2
Na tržištu danas lako možemo pronaći lance koji odgovaraju svim veličinama guma. Jedino za što se moramo odlučiti je vrsta lanaca, odnosno način na koji se oni postavljaju ga gume. Najjednostavniji su oni koji se montiraju oko gume i kad se auto pokrene i kotač pomakne, lanci se automatski zatežu za gume i spremni su za vožnju. Takav tip lanaca je zato i najčešća kupovina mnogih.

Akumulatori za auto Bosch, Topla, Magneti Marelli i drugi kvalitetni proizvođači. Pogledaj ponudu, usporedi cijene i pronađi najpovoljniji akumulator! Čitajte više …

Lanci za snijeg