Bolja preglednost uz bolje brisače

Brisači spadaju u dodatnu opremu automobila kojoj mnogi pridaju premalo pažnje. Naime, mnogi voze automobil s brisačima koje su već odavno trebali zamijeniti. To je posebno vidljivo prilikom kišnog vremena. Loši brisači ostavljaju tragove nakon brisanja, a ponekad i jako zaprljaju staklo. U tom slučaju bi ih svakako trebali zamijeniti jer vožnja na taj način postaje vrlo opasna, za vas i za ostale sudionike u prometu. Dostupni su za kupnju na brojnim mjestima.

Povijest brisača

Automobili su se u početku vozili bez brisača. To je naravno bilo vrlo nepraktično, pogotovo u vrijeme kišnih razdoblja. Prvi brisači su izumljeni i predstavljeni 1903.g. Izumio ih je Irac J.H. Apjohn te ih je on i patentirao. Ovi brisači sastojali su se od dvije metlice koje su staklo brisale od vrha do dna. Otprilike u isto vrijeme je i Amerikanka Mary Anderson napravila svoj patent brisača. Radilo se o ručnim brisačima kojima su upravljali vozači. O velikoj revoluciji koju su izazvali njeni brisači govori i činjenica da su svi automobili proizvedeni u SAD-u do 1916.g. sadržavali njezinu varijantu brisača.

Brisači su s vremenom sve više napredovali. Prve električne brisače je 1925.g. predstavio Bosch, no zbog svoje visoke cijene su bili namijenjeni samo automobilima više klase. Nešto napredniji oblik električnih brisača predstavio je 1962.g. R. Kearns koji je svoj izum predstavio Fordu. Oni su taj sistem malo još promijenili i doradili i od 1969.g. su ga počeli ugrađivati na svoja vozila. Kasnije su ih slijedili i drugi proizvođači i brisači su postali sastavni dio svakog automobila.

Kupovina brisača

Brisači mogu biti univerzalni i tipski. Tipski su oni koji su namijenjeni točno određenoj marki automobila te njihovom kupovinom možete biti sigurniji da će savršeno pristajati. Kupuju se u specijaliziranim trgovinama s automobilskom opremom. Univerzalni brisači mogu se kupiti u raznim trgovinama i sve su češći odabir kupaca. Oni su cijenom niži od tipskih, a kvaliteta brisanja je i više nego zadovoljavajuća. Kako biste kupili ispravne brisače za svoj automobil, potrebno je provjeriti dužinu brisača koju imate na automobilu. Pripazite samo na to da se brisači za prednje i stražnje staklo zasebno kupuju, a ujedno se i razlikuju po dužini.

Bolja preglednost uz bolje brisače