Led rasvjeta postaje novi standard rasvjete

Zadnjih nekoliko godina, led rasvjeta postaje sve traženiji tip rasvjete. Dostupna je u više različitih varijanti, a sastoji se od različitih oblika led žarulja. Cijenom je led rasvjeta još uvijek viša od nekih drugih tipova rasvjete, no dugotrajne uštede čine tu cijenu potpuno opravdanom. Već duže vrijeme se koristi u industrijske svrhe i to u raznim granama industrije, a sve više postaje i standard kada je u pitanju rasvjeta u kućanstvima. Upravo zbog toga, sve je veća ponuda led rasvjetnih tijela u trgovinama.

Prednosti

Led rasvjeta ima mnoge prednosti u usporedbi s ostalim tipovima rasvjete, no dvije prednosti se uvijek ističu kao one zbog kojih se mnogi odlučuju za kupnju upravo led rasvjete. To su dugotrajnost i ušteda. Te dvije prednosti vezane su jedna uz drugu. Led rasvjeta u prosjeku može trajati oko 50 000 sati. Usporedi li se to s nekad najpopularnijim tipom rasvjete, one od žarulja sa žarnom niti, koje su trajale oko 1 000 sati, razlika je i više nego očigledna. Led rasvjeta također troši i puno manje energije. Tako ćete većinom na pakiranjima vidjeti oznake snage poput 9W i sličnih, dok su žarulje sa žarnom niti imale oznake poput 60W i slične. Uprava ta razlika u količini potrebne snage za proizvodnju struje biti će vidljiva na računu za struju. Stoga, ušteda u potrošenoj energiji tijekom godina korištenja zajedno s vrlo dugim vijekom trajanja, čini led rasvjetu vrlo isplativom kupnjom.

Cijena

Cijena je razlog što led rasvjeta ipak još uvijek nije gotovo sigurni izbor svakog kupca. Naime, led rasvjeta je još uvijek skuplja od ostalih tipova rasvjete. Tako neki biraju vrstu rasvjete isključivo po cijeni, ne razmišljajući o krajnjoj uštedi i isplativosti. No, svi koji su napravili dobru računicu i izračunali koliko će dugoročno potrošiti novca, niti ne pomišljaju o kupovini nekog drugog tipa rasvjete.

Danas se već mogu pronaći mnoge trgovine koje nude isključivo led rasvjetna tijela, a bit će ih sve više. S vremenom će led rasvjeta zasigurno postati i još jeftinija i dostupnija pa je zbog svih prednosti koje nudi, izgledno da će upravo led rasvjeta postati novi standard rasvjete.  

Za sve koji opremaju svoj mali stan: krevet na sklapanje.

Led rasvjeta postaje novi standard rasvjete