Žardinjere su odličan ukras vaše životne sredine

Vaš dom, poslovni prostor ili vrt, zaslužuju više od osnovnog namještaja ili ukrasa koje ih mogu prenatrpati te na taj način oduzeti dio efekta koji ste željeli postići. Ponekad je jedan detalj dovoljan da vašem prostoru pruži ono nešto što ste tražili. Ali, on mora biti dovoljno poseban i karakterističan da istakne osebujnost vašeg prostora i ponudi udobnost, jedinstvenost i ljepotu na diskretan način. Upravo su žardinjere svojom specifičnošću ono što se traži, iako su često zanemarene.

zardinjere_za_cvijece1

Povijest žardinjera

Praksa da se manje biljke uzgajaju na posebnim lokacijama u posebnim posudama – žardinjerama, razvila se još u vrijeme Ramzesa III, a poslije su tu praksu preuzeli i rimski osvajači koji su je prenijeli dalje. Tako je stigla i u Rim. Za vrijeme renesanse, raširila se po Europi te je dio naših života još i danas.

Razvoj žardinjera dugujemo većinom ljubavi pojedinaca prema zelenilu zbog koje su očuvali te običaje. Tako su i najsiromašniji slojevi društva kroz povijest stavljali biljke i slagali minijaturne vrtove kako bi ukrasili svoje skromne domove. Ta praksa se posebno koristila na Pompejima gdje  su minijaturni vrtovi od svega dva metra bili vizulano povećani sa oslikanim zidovima ili ogradama.

Danas se žardinjere mogu naći u velikim gradovima na trgovima, kao dio trgovačkih centara i lokalnih kafića. Pružaju nam komadić prirode u betonu koji nas sve više okružuje te ukrašavaju mnoge unutrašnje i vanjske prostore.

Žardinjere u vašem interijeru

Prvotni oblik žardinjere koje se stavljala u interijer bio je sastavljen od metalnog ili drvenog stalka s tri noge, a posuda u koju se stavljala biljka bila je odvojena. Koristila se prvenstveno za umjetno cvijeće, ali se kasnije počelo stavljati i ono pravo. Još jedan oblik žardinjere je cvjetni aranžman koji zauzima centralno mjesto na svečano postavljenom stolu. Ona je izduženog oblika i služi za aranžmane od prirodnog cvijeća. Često se sastoji od srebrnog ili posrebrenog stalka u koji se stavlja posuda, najčešće od stakla.

Danas na tržištu postoji veliki izbor žardinjera, različitih veličina, namjene i materijala od kojih su izrađene. Žardinjere su sastavni dio trgovina s namještajem, a postoje i specijalizirane tvrtke koje se bave njihovom proizvodnjom. Žardinjere, ne samo da unaprijeđuju vašu životnu sredinu, kako dom tako i poslovni prostor, već ju i uljepšavaju.

Žardinjere su odličan ukras vaše životne sredine