Rasvjeta nije samo za enterijere

Kada na red dođe izbor rasvjete obično se koncentriramo na to kakve će nam lampe i svjetlo biti u dnevnoj i spavaćoj sobi, da li trebamo ili ne trebamo staviti plafonjerku ili luster u hodnik i kakvo svjetlo je pogodno na ulazu u stan ili kuću. Ipak, malo pažnje posvetimo tome kakvu rasvjetu ćemo staviti na vanjsku stranu ulaza, kao i to što ćemo s dvorištem i ulaznim vratima garaže.vanjska-rasvjeta-05

Osvjetljivanje dvorišta

Da bismo dvorište pravilno osvijetlili potrebna nam je dobra vanjska rasvjeta. Ovakvo svjetlo je obično otporno na kišu i sve vanjske prilike koje ga mogu snaći. Ono što je karakteristično za ovakve proizvode osim pomenute izdržljivosti, jeste i manja potrošnja.
Vanjska rasvjeta, ako je namijenjena za staze i slične stvari ima toliko malu potrošnju da zapravo i ne troši struju kao ostali vidovi rasvjete. Moramo se ipak ispraviti, ona troši struju no samo onu koja dođe direktno od izvora svjetlosti – sunca. Upravo tako, u sebi ima solarne pločice koje marljivo kupe i skladište potrebnu energiju.

Garaža i pomoćni objekti

Kada po mrklom mraku pokušavate dođi do garaže ili nekog manjeg objekta pored vaše kuće možete se naći u pravom problemu upravo zbog manjka osvijetljenosti. Na svu sreću postoji jedan proizvod koji je idealan za vas. Reflektori sa senzorima su upravo ono što trebate!

Istina, ovakvi reflektori imaju nešto „veću“ potrošnju, no i to je nekoliko desetina watti, što je zapravo ništa uzimajući u obzir da su se kao izvor svjetla do prije nekoliko godina koristile klasične sijalice veće potrošnje. LED reflektori sa senzorima se ne uključuju sve dok ne otkriju pomjeranje i tako ste sigurni da vaša energija neće biti uzaludno rasipana.

Kupovina i montiranje

U redu, shvatili ste da vam je potrebna dobra vanjska rasvjeta, nemate više što čekati! Kupovina ovakvog vida rasvjete je prilično jednostavna, nema tu puno filozofije – ono što mislite da vam odgovara vam u glavnom i odgovara.
Nije loša ideja i posavjetovati se s prodavačima, naročito ako je montiranje malo teže. Naravno, uvijek je najbolje pozvati električara kako biste izbjegli sve neprijatnosti i naravno opasnosti, sa strujom se nije za igrati.

Rasvjeta nije samo za enterijere