L arginin je čudotovorna aminokiselina koja pomaže vašem organizmu

Ako biste ovog trenutka zavirili u svoj frižider, koje namirnice biste tamo pronašli? Ako se tamo mogu pronaći meso, riba, mliječni proizvodi ili orasi, to znači da imate dobru zalihu L arginina i da ste prijatelj svom tijelu. Vjerojatno već imate naviku da tijelo hranite takvim namirnicama, što je zasigurno još jedan plus. No, zašto je to toliko bitno? Zašto nam je L arginin toliko potreban?

l-arginin-2

Ukratko, L arginin je aminokiselina koja je tijelu apsolutno neophodna za poboljšanje fizičkih sposobnosti. Tijelo se prilagođava, preživljava i vrlo teške uvjete, ali bez ove aminokiseline gotovo da nije sposobno za normalno funkcioniranje.

L arginin i profesionalno bavljenje sportom

Kroz pravilnu i uravnoteženu prehranu sasvim je moguće unijeti u svoj organizam dostatne količine L arginina. To međutim nije slučaj s profesionalnim sportašima koji svoje tijelo izlažu dodatnim i ponekad vrlo teškim naporima. Njima se preporuča da L arginin uzimaju dodatno u obliku suplemenata. On se na tržištu može pronaći u obliku kapsula, tableta ili praha. Preporuka je ne uzimati više od dva puta dnevno po 1500 mg L arginina. Na taj način ćete unijeti dovoljnu količinu koja je potrebna da se aktiviraju sve njegove pozitivne funkcije koje ima na organizam, čak i u okolnostima dodatnih optrećenja.

Također, L arginin je zaslužan za povećanje razine dušikovog oksida u krvi. To za posljedicu ima širenje krvnih žila, čime se povećava dotok krvi i kisika u žile. Zbog toga organizam postaje izdržljiviji pa vježbači mogu duže i intezivnije vježbati zbog čega će prije doći do povećanja rasta mišića.

Druga strana medalje – negativni učinci L arginina

Možda je ovo onaj dio priče o kojoj nitko ne voli govoriti, ali bitno je napomenuti kako postoji i druga strana medalje, odnosno da postoje i negativne posljedice, ako se koristi preko preporučenih količina ili predugo. Uzimanje puno većih količina od preporučene može stimulirati rast tumora. Istraživanja su se provodila na životinjama, ali veće količine L arginina povećale su rast tumora, iako u nekim slučajevima nije došlo do tog povećanja. Kako biste bili sigurni, uzimajte L arginin samo unutar preporučenih doza te na taj način dobili samo najbolje od te aminokiseline.

L arginin je čudotovorna aminokiselina koja pomaže vašem organizmu