Kako odabrati kvalitetan vrtni roštilj i koja vrsta je najbolja

Ne postoji bolji način za provesti sunčano i toplo nedjeljno jutro osim roštiljanja. Osim samog jela, roštilj je veoma zanimljiv svima zbog dugog druženja s obitelji ili prijateljima. Cijela obitelj voli roštiljanje, i oni najmlađi i oni najstariji, a kako odabrati kvalitetan vrtni roštilj i koju vrstu roštilja odabrati pročitajte u nastavku teksta.

Vrste roštilja za vrt

Postoje tri glavne vrste roštilja, a to su roštilj na ugljen, plinski roštilj i strujni roštilj. Najkvalitetniji vrtni roštilj naravno je roštilj na ugljen, što zbog bolje arome mesa ispečenog na pravom žaru i dimu, što zbog zanimljivije pripreme. Oni koji nemaju živaca paliti vatru i čekati da se napravi pravi žar, pretpostavljamo da će se odlučiti za plinski ili strujni roštilj, no zapamtite da ni na jednom drugom osim roštilja na ugljen nećete spremiti odlično pečeno meso zbog nedostatka dima.

Vrtni roštilj

Kao vrtni roštilj najviše se koristi upravo roštilj na ugljen iz razloga što se roštilja na otvorenom. Plinski i strujni roštilj najviše se koriste u zatvorenim prostorima, a kao znaimljiva varijacija vrtnog roštilja javlja se i kamin koji vrtu daje posebnu dozu luksuza.

Kamin za vrt

Još jedna vrsta roštilja za vrt može biti kamin. Kamin je nešto skuplja opcija, ali i puno ljepša i samom vrtu daje dojam luksuza. U kaminu roštiljanje je puno jednostavnije nego na klasičnom roštilju s drvima, jer dimnjak vuče dim i on ne ide u vas prilikom roštiljanja. Osim toga kamin je puno bolja opcija vrtnog roštilja jer se u njemu osim klasičnog roštilja mogu spremati i jela pod pekom.

Kako odabrati kvalitetan vrtni roštilj?

Razlikujemo razne vrste roštilja, a također i roštilje raznih kvaliteta. Veoma je važno da prilikom kupnje obratite pažnju na kvalitetu izrade roštilja. Najvažnije je da su noge roštilja deblje i stabilne kako prilikom roštiljanja ne bi došlo do stalnog drhtanja prilikom svakog dodira i mogućnosti rušenja roštilja. Osim toga veoma je važno da roštilj nije farban, jer nerijetko kod jeftinijih roštilja dolazi do problema da se boja pod vatrom počne topiti i to uzrokuje crni dim neugodnog mirisa prilikom prvih nekoliko pečenja.

Kako odabrati kvalitetan vrtni roštilj i koja vrsta je najbolja