Domaće ili strane tvrtke za registraciju domena

Nakon što ste izradili svoje web stranice i zakupili hosting, preostaje vam još jedan vrlo važan korak kako biste ih mogli podijeliti sa svijetom. A to je odabir određene domene i njezina registracija. Iako to možda na prvi pogled djeluje kao jednostavan zadatak, često i nije baš tako. Pogotovo ako ste se odlučili za neki poznatij nazivi i slično.

Registracija domena može se izvršiti tek nakon provjera je li domena slobodna. A sama provjera i registracija domena može se izvršiti putem neke domaće ili strane tvrtke.

Registracija domena putem domaćih tvrtki

U Hrvatskoj brojne informatičke tvrtke nude usluge registracija domena. Uz tu uslugu, kod većine njih možete ugovoriti i brojne druge usluge koje bi vam mogle biti od koristi. No, svima je zajedničko da prije procesa registracije vrše provjeru domena. Provjera mora dati odgovor na pitanje je li domena koju želite registrirati slobodna, odnosno je li netko već prije vas tu domenu registrirao. Ako je, vi je više nećete moći registrirati. Ako nije, domena je samo vaša.

Nakon što ste izabrali domenu koja je slobodna, registracija domena se može nastaviti unosom osobnih podataka, ali i podataka o plaćanju. A važno je napomenuti da ako se odlučite za neku domaću tvrtku, sve će biti na jeziku koji u potpunosti razumijete.

Registracija domena putem stranih tvrtki

Registracija domena može se izvršiti i putem brojnih stranih tvrtki. Krajnji rezultat je zapravo isti kao i da se odlučite za domaću tvrtku. No, u ovom slučaju najčešće nećete moći računati da su sučelje kao i svi ostali koraci prevedeni na hrvatski. Onima koji odlično barataju stranim jezicima to neće predstavljati nikakav problem. No, oni koji se ne snalaze baš dobro na tom području bi mogli imati problema.

A koji je onda razlog što se neki ipak odlučuju za korištenja usluga stranih tvrtki? Najčešće je to cijena. Strane tvrtke često imaju razne akcije ili popuste putem kojima privlače nešto većih broj potencijalnih korisnika. Domaćem korisniku, koji razumije engleski jezik, nije problem uslugu ugovoriti putem neke strane tvrtke. Registracija domena bit će odrađena na gotovo isti način kao i u domaćoj tvrtci, ali često po nešto nižoj cijeni, što je mnogima i više nego dovoljno.

Domaće ili strane tvrtke za registraciju domena