Energija za automobil

Razno razni uređaji i aparati trebaju energiju za rad, trebaju energiju koja ih pokreće. Slična stvar je i kod automobila. Oni trebaju od nekud crpiti energiju koja im je potrebna za razne funkcije uređaja koji se nalaze u automobilu. A upravo tu funkciju imaju akumulatori.

Mnogi vozači su čuli za njih i znaju da se nalaze u automobilima, no ne znaju puno o njima, odnosno o načinu njihovog rada. Jedino što ponekad saznaju nešto više o njima na teži način, odnosno kada zakažu i kada ne uspiju pokrenuti automobil. No, tada je već kasno i tada im u određenim slučajevima može pomoći drugi automobil s ispravnim akumulatorom.

Općenito o akumulatorima

Akumulatori su autodijelovi koji se nalaze u svakom automobilu, bez obzira na starost. Oni služe da osiguraju energiju svim elektroničkim dijelovima automobila. Poznato je da su današnji automobili prepuni raznih elektroničkih dodataka te su zbog toga i veći potrošači energije. Zbog toga je vrlo bitno s vremena na vrijeme provjeravati akumulatore, kako biste bili sigurni da vas neće izdati negdje na putu.

U akumulatorima dolazi do dvije kemijske reakcije:

  1. Pri njihovom pražnjenju se kemijska energija pretvara u električnu koja onda napaja sve elektroničke uređaje
  2. Kada motor radi, događa se suprotna reakcija, višak električne energije se pretvara nazad u kemijsku te se pohranjuje

To su ciklusi punjenja i pražnjenja te o toj učestalosti ovisi i konačni vijek trajanja.

Odabir akumulatora

Postoje različite vrste akumulatora te je bitno odabrati odgovarajući za vaš automobil. Jer ako kupite neodgovarajući, postoji mogućnost da ga nećete moći niti ugraditi na za to predviđeno mjesto. Za starije modele automobila, još uvijek se mogu koristiti klasični modeli s tekućim elektrolitom. Budući da je riječ o nešto starijoj varijanti, cijenom su često nešto pristupačniji.

S druge strane, za nešto jače i novije automobile, pogotovo one koji imaju tzv. start-stop sustav pokretanja, bolje je kupiti AGM akumulator koji je puno učinkovitiji, a ujedno i otporniji na cikluse punjenja i pražnjenja, kojih će u tom slučaju biti puno više.

Za vozila koja trebaju još veću količinu energije, primjerice kampere, potrebni su tzv. gel akumulatori koji mogu osigurati potrebu za povećanom energijom kroz duži vremenski period.

Energija za automobil