Kosilica za svaki travnjak

Imate li dvorište ili vrt, kosilica je nezaobilazan dio za njihovo uređenje kojim se morate koristiti barem jednom tjedno. Toplo vrijeme, mnogo sunca i kiše zazelenit će vaš travnjak u trenu, a kako se on ne bi pretvorio u džunglu potrebno ga je pravovremeno i regularno kositi. 

Ipak, nisu sve kosilice za travu iste i neće sve odgovarati svakom vrtu, pa je stoga veoma bitno da u kupnju dobrog modela krenete pripremljeni.

Električna kosilica

Imate li manji travnjak, električna kosilica za travu savršena je opcija za vas. Ona ne traži mnogo održavanja – jedino o čemu je bitno voditi brigu je oštrica za rezanje trave. Kod električnih kosilica prednost je mala težina i jednostavno održavanje i košnja, ali najveći problem predstavlja domet. 

Električne kosilice s akumulatorom imaju domet dovoljan za manje i srednje travnjake, dok one s kabelom teoretski mogu raditi dok god imate struje. No, domet će im biti određen dužinom kabela za struju, što je nezgodno ako nemate dovoljno dug produžni kabel.

Motorne kosilice

Glavna prednost motornih kosilica za travu je njihov uistinu velik domet i brzo punjenje. S obzirom da rade na gorivo, čak i kada se isprazne, brzo ih možete ponovno napuniti i nastaviti sa poslom. 

Ipak, motorne kosilice traže nešto više brige, jer je važno osigurati da je motor uvijek dovoljno podmazan te da su zračni filteri dobri. Uz to one su također i nešto teže od električnih pa je s njima teže manevrirati, što treba imati na umu ako na svom travnjaku imate mnogo prepreka.

Održavanje kosilice

Bez obzira koji tip kosilice za održavanje travnjaka imate, bitno je da ju održavate pažljivo i dobro kako bi vas mogla služiti dugi niz godina. To prije svega znači da ju nakon svake košnje morate oprati i očetkati, kako biste maknuli sve ostatke trave s nje. 

Ako se ostatci zasuše, mnogo ih je teže skinuti, a uvelike će utjecati na kvalitetu košnje. Nadalje, imate li kosilicu s košarom za travu, također ju je potrebno nakon svake košnje isprazniti i oprati. Nakon toga ju je potrebno osušiti prije spremanja, a treba voditi brigu i o oštrini noža koji reže travu, pogotovo želite li imati lijep i zelen travnjak.

Kosilica za svaki travnjak